هیدروژناسیون فرآیندی است که ویژگی ‌های فیزیکی چربی ‌ها و روغن‌ های طبیعی را تغییر می ‌دهد.

هیدروژناسیون روغن‌ های گیاهی/ اسیدهای چرب شامل افزودن هیدروژن در حضور کاتالیزور نیکل به پیوندهای دوگانه کربن-کربن موجود در زنجیره‌ های اسید چرب است.

ویژگی ‌های برجسته

  • سطح بالای اتوماسیون برای کنترل جریان، دما و فشار در اتوکلاو، هیدروژناسیون انتخابی و تولید محصول با کیفیت عالی را تضمین می کند.
  • قابلیت باز تولید محصول ۱۰۰٪ تضمین می‌ شود.
  • مصرف بخار برای گرمایش تقریباً صفر است. بخار فقط یک ‌بار برای اولین شارژ روغن در زمان راه‌ اندازی عملیات کارخانه نیاز است. این امر با طراحی کارآمدترین مبدل حرارتی روغن به روغن حاصل می‌ شود.
  • اتوکلاو به دلیل استفاده از سیستم همزن با سرعت پایین، عملاً به تعمیر و نگهداری بسیار کمی نیاز دارد.
  • مصرف کم انرژی و کاتالیزور

اینترسترریفیکاسیون

اینتراستریفیکاسیون را می ‌توان به‌ عنوان توزیع مجدد مولکول‌های اسید چرب موجود در روغن تری‌ گلیسرید بر روی مولکول گلیسرول آن تعریف کرد. اینتراستریفیکاسیون به‌ عنوان فناوری جایگزین اصلاح چربی به جای هیدروژناسیون جزئی شناخته شده است.

اینترسترریفیکاسیون فرآیندی است که در آن استرهای چرب درون و بین تری‌ گلیسریدها بازآرایی می ‌شوند، که در اکثر موارد منجر به تغییر ویژگی ‌های فیزیکی روغن‌ ها و چربی ‌ها می‌ شود. اینتراستریفیکاسیون فرآیندی است که در آن تبادل درون‌ مولکولی و بین ‌مولکولی اسیدهای چرب روی اسکلت گلیسرولی تری‌ گلیسریدها انجام می‌ شود. در فرآیند اینترسترریفیکاسیون شیمیایی، کاتالیزورهای معمول مورد استفاده شامل سدیم متیلات و اتیلات، و سدیم متوکسی‌اید هستند.

در فرآیند اینترسترریفیکاسیون آنزیمی، آنزیم معمول مورد استفاده لایپاز TL1M است.

واناسپاتی گی (گی هیدروژنه)

فرآیند ساده هیدروژنه ‌سازی در حضور کاتالیزور نیکل با چنان دقتی انجام می‌ شود که مک تک به یکی از تولید کنندگان برتر ماشین ‌آلات فرآیند هیدروژنه ‌سازی و یک سازمان پیشرو در زمینه پروژه‌ های کلید در دست برای تولید واناسپاتی گی تبدیل شده است.

مزایای مک تک

فرآیند ساده هیدروژناسیون در حضور کاتالیزور نیکل به ‌قدری با دقت انجام می‌ شود که مک تک به یک پیشگام در این زمینه تبدیل شده است.

  • مقدار ید پایین، یعنی تا ۰.۵، به ‌دست می ‌آید.
  • مصرف کاتالیزور نیکل با جریان سریع در راکتور به حداقل می‌ رسد.
  • کنترل دما با درجه بالایی از اتوماسیون به ‌دست می ‌آید.

هیدروژناسیون نیمه‌ پیوسته

طراحی منحصر به‌ فرد سیستم همزن این امکان را فراهم می کند که چرخه هیدروژناسیون به حداقل برسد.

درجه بالای اتوماسیون برای کنترل جریان، دما و فشار در اتوکلاو، هیدروژناسیون انتخابی و تولید محصولات با کیفیت عالی را تضمین می کند.

قابلیت بازتولید ۱۰۰٪ محصول تضمین شده است.

چکیده

  • مصرف بخار صفر است. (بخار تنها یک ‌بار برای اولین شارژ روغن در زمان راه‌ اندازی عملیات کارخانه نیاز است). این امر با طراحی کارآمدترین مبدل حرارتی روغن به روغن به دست می ‌آید.
  • عملاً بدون نیاز به نگهداری – به‌ دلیل استفاده از سیستم همزن با سرعت پایین در اتوکلاو.
  • مصرف کم انرژی و کاتالیزور.

راکتور لوپ (حلقه ای) برای هیدروژناسیون روغن‌ ها/ چربی ‌ها

از یک فیلتر شمعی با سیستم شستشوی خودکار برای فیلتر کردن کاتالیزور استفاده می‌ شود.

هیدروژناسیون پیوسته

هیدروژناسیون روغن‌ ها و چربی ‌ها یکی از بزرگ‌ ترین فرآیندهای اصلاح در صنعت روغن و چربی است. این فرآیند شامل افزودن مستقیم یک اتم هیدروژن به پیوندهای دوگانه در زنجیره اسید چرب است. درجه هیدروژناسیون به‌ طور مستقیم با عدد ید مرتبط است. هیدروژناسیون روشی برای تبدیل چربی ‌های مایع به چربی ‌های پلاستیکی است یا به عبارت دیگر، کاهش مقدار ید با کاهش پیوندهای دوگانه در زنجیره اسید چرب می‌ باشد.

مزایای هیدروژناسیون چربی ‌ها و روغن‌ ها

هیدروژناسیون چربی ‌ها و روغن‌ ها فرآیندی است که در آن هیدروژن به چربی ‌ها و روغن‌ های غیر اشباع اضافه می‌ شود، که منجر به ایجاد چربی ‌های اشباع می‌ گردد. این فرآیند در صنعت غذا برای بهبود پایداری، بافت و طعم محصولات مختلف به‌ طور گسترده‌ ای استفاده شده است.

در اینجا برخی از مزایای آن‌ ها آورده شده است:

  • افزایش ماندگاری: هیدروژناسیون چربی ‌ها و روغن‌ ها پایداری آن‌ ها را افزایش می ‌دهد و از فساد آن‌ ها جلوگیری کرده و ماندگاریشان را طولانی ‌تر می کند. این امر به‌ ویژه برای محصولاتی که ماندگاری طولانی دارند، مانند محصولات پخته ‌شده و تنقلات، مفید است.
  • بافت و احساس دهانی: هیدروژناسیون روغن‌ ها و چربی ‌ها می‌ تواند بافت و احساس دهانی محصولات غذایی را بهبود بخشد. زیرا این فرآیند منجر به ایجاد چربی ‌های جامد می‌ شود که می ‌توانند بافت کرمی یا نرم به محصولات غذایی بدهند.
  • کاهش جداسازی روغن: هیدروژناسیون روغن‌ ها و چربی ‌ها می‌ تواند جداسازی روغن را در محصولاتی مانند کره بادام‌ زمینی و شکلات کاهش دهد. این امر به بهبود ظاهر و بافت محصولات کمک می کند.
  • افزایش پایداری حرارتی: هیدروژناسیون روغن‌ ها و چربی ‌های گیاهی می‌ تواند پایداری حرارتی آن‌ ها را افزایش دهد و آن‌ ها را برای سرخ‌ کردن و پخت مناسب‌ تر کند. زیرا این فرآیند منجر به ایجاد چربی ‌هایی می‌ شود که کمتر احتمال دارد در دماهای بالا تجزیه شوند

با این حال، مهم است که توجه داشته باشیم روغن‌ های گیاهی هیدروژنه و چربی ‌های هیدروژنه همیشه بهترین گزینه‌ های سالم نیستند. این محصولات دارای چربی ‌های ترانس هستند که با افزایش خطر بیماری ‌های قلبی مرتبط هستند. بنابراین، مهم است که آن‌ ها را در حد اعتدال مصرف کنید و محصولاتی را انتخاب کنید که برچسب "نیمه‌ هیدروژنه" به جای "کاملاً هیدروژنه" داشته باشند.

فرآیند هیدروژناسیون روغن‌ های خوراکی

چربی ‌ها و روغن‌ های هیدروژنه‌ شده حاصل، پایدارتر و در دمای اتاق جامد هستند که این امر به بهبود بافت، ماندگاری و طعم محصولات غذایی مختلف کمک می کند.

در اینجا مراحل اساسی که در فرآیند هیدروژناسیون دخیل هستند، آورده شده است:

مهم است که مصرف‌ کنندگان از وجود روغن‌ های هیدروژنه در مواد غذایی خود آگاه باشند و تصمیمات آگاهانه ای اتخاذ کنند.

Other Project

Innovative Projects, Transformative
Impact : Mectech's Engineering Excellence
  • مهندسی

    ما خدمات مهندسی درجه یک را برای کارخانه شما ارائه می‌دهیم.

  • فناوری

    ما خدمات مهندسی درجه یک را برای کارخانه شما ارائه می‌دهیم.

  • خدمات

    از مرحله طراحی تا راه اندازی کارخانه شما و حتی پس از آن، ما در کنار شما هستیم.

  • نوآوری

    همواره نوآوری می ‌کنیم تا با تغییرات پویای بازار و نیازهای صنعتی متغیر مشتریان هماهنگ باشیم.